maanantai 5. heinäkuuta 2010

Kylä kelpaa Tammelassa

Tammelan Kylät ry on saanut tänä vuonna järjestääkseen kahdeksannet valtakunnalliset Kyläasumisen messut. Messut toteutetaan paikallisen toimintaryhmän LounaPlussa ry:n hankkeena yhteistyössä Tammelan kunnan kanssa. Tapahtuman ajankohta on parhaana loma-aikana heinäkuussa, 17. - 25.7.2010.

Messujen avulla Tammelan kuntaa kylineen halutaan tuoda esille turvallisena, luonnonläheisenä ja viihtyisänä asuinpaikkana. Tavoitteena on lisätä alueen tunnettavuutta ja tuoda esille Tammelan kunnan etuja asumiskuntana, sen erinomaista sijaintia, hyviä palveluita ja harrastusmahdollisuuksia. Tähän kaikkeen kylissä jo vuosien ajan tehty omaehtoinen kehittämistyö tarjoaa erinomaiset lähtökohdat.

Kodinpaikkoja tarjolla

Messuilla on myynnissä ennätysmäärä vapaita kohteita – 120 tonttia eri puolilla kuntaa, mukana myös omakoti- ja vapaa-ajan kiinteistöjä. Kunnassa ja kylissä on nyt oivallettu, että uusien asukkaiden saamiseksi tarvitaan monipuolista tonttitarjontaa. Kaikki kohteet on koottu kyläkohtaisesti www.kodinpaikka.fi –tonttipörssiin. Palvelussa on tarjolla myös linkkejä paikkakunnan talonrakennusalan yrityksiin. Kylien aloitteesta kunta markkinoi kaikkia myynnissä olevia kohteita myös Etuovi.comissa vuoden 2010 ajan.

Tontteihin ja muihin kohteisiin voi tutustua joko oma-aloitteisesti tai osallistumalla kylittäin järjestettäviin esittelykierroksiin. Messuarvonnassa voittona on tuhannen euron lahjakortti tontin ostoon.

Kokemuksia ja elämyksiä yhdeksän päivän ajan

Kyläasumisen messutapahtuma on ikkuna nykyaikaiseen kyläasumiseen ja maaseutuun. Teemapäivät tarjoavat tietoa, tekemistä ja kokemista koko perheelle - hauskanpitoa ja viihdettä unohtamatta. Yhdeksän päivän ajan Tammelassa tapahtuu niin kirkonkylässä kuin kylilläkin. Monipuolinen messuohjelma ja näytteilleasettajat tarjoavat vinkkejä ja tuoteuutuuksia rakentajille ja remontoijille.

Messujen päivät on teemoiteltu mielenkiintoisin aihein. Ympäristö-, energia- ja maaseutuasumisen teemapäivien yhteydessä 18.–20.7. messukävijöillä on mahdollisuus tutustua uudis- ja korjaus-rakentamiseen, haja-asutusalueen uusiutuvaan energiaan perustuviin lämmitysratkaisuihin sekä jätehuolto- ja vesihuoltojärjestelmiin kunnantalon ja koulukeskuksen näyttelyosastoilla ja tietoiskuissa sekä esittelykohteissa kylillä.

Virallisia avajaisia vietetään 17.7.2010 Tammelan kunnantalolla, jonne kylät kokoontuvat esittelemään tonttitarjontaa, kotikyläänsä ja antamaan näytteitä ohjelmistostaan. Maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila toimii messujen suojelijana ja tuo valtiovallan terveiset tapahtumalle.

SU 18.7. YMPÄRISTÖPÄIVÄ
JärviSunnuntai-tapahtuma ja Kesäasukasinfo. Tietoa mm. vesi- ja jätevesiasioista sekä vesistöjen suojelusta. Mato-ongintakilpailu lapsille ja kuuppamelontakisat. Kylillä kesätapahtumia, kesäteatteria, taidenäyttelyitä ja konsertti.

MA 19.7. ENERGIAPÄIVÄ
Tutustutaan haja-asutusalueen energiavaihtoehtoihin, mm. pelletti, hake, maalämpö, ilmapumput, tuuli- ja aurinkoenergia. Energiatehokkuuden huomioiminen rakentamisessa, rakennuskohteen suunnittelu. Kesäteatteria ja yhteislaulua kylillä.

TI 20.7. MAASEUTUASUMISEN PÄIVÄ
Asutaan maalla Maan tavalla! -maaseutuasumisen seminaari, järjestäjänä Maaseutupolitiikan yhteistyöryhmän maaseutuasumisen teemaryhmä ja Talonpoikaiskulttuurisäätiö. Tonttikierrokset kylillä, Mustialan kierros ja latotanssit iltasella.

KE 21.7. KYLÄTOIMINNAN JA KULTTUURIN PÄIVÄ
Maaseutupaneeli yhteistyössä Suomen Kylätoiminta ry:n ja Hämeen kylät ry:n kanssa. Paneelissa mukana maaseutuneuvos Eero Uusitalo. Kylä kehut -kilpailussa kylät kehuvat itseään miten parhaiten taitavat. Yleisöäänestys parhaasta kehumisesta. Kesätorilla kylien ohjelmaa ja kunnantalolla koti-seutuelokuvia.

TO 22.7. MAISEMANHOITOPÄIVÄ
Maisemankunnostuskilpailun kohteisiin tutustuminen ja kunnostautuneiden palkitseminen. Erityisympäristötuki- ja perinnekasvineuvontaa. Kylämaisemia valokuvanäyttelyssä, kyläkierros kunnostetuissa maisemissa.

PE 23.7. KYLÄKELPAA-MARKKINAT JA LÄHIRUOKAPÄIVÄ
Maalaismarkkinat yhteistyössä Markkinaperinteen tuki ry:n kanssa. Kokkausnäytöksiä ja lähiruoka-asiaa yhteistyössä Aitoja makuja -hankkeen kanssa. Kylillä tanssitaan.

LA 24.7. PERINNEPÄIVÄ
Kotiseuturetki, tutustuminen Nahkurinverstaaseen. Kylillä ohjelmaa kesätorista tervajuhlaan.

SU 25.7. KYLÄ LIIKUTTAA
Kotiseuturetki, opastettuja luontoretkiä Torronsuolla, suolentopallo-ottelu Koivansuolla ja kylillä ohjelmaa aamusta iltaan.

MIELENKIINTOISIA TUTUSTUMISKOHTEITA

Messujen aikana kävijät voivat tutustua mm. Kontio-taloon Susikkaalla, Herrala-taloon Letkun kylässä, toimivaan tuulivoimalaan Susikkaalla ja jätevesipuhdistamon asennukseen. Nykyajan vastapainoksi voi tutustua myös keskiaikaiseen kivikirkkoon Tammelan kirkonkylässä, Mustialan miljööseen ja Nahkurinverstaaseen Härkätien varrella, sekä 1800-luvulla rakennetun Tolpan talon restaurointiin Sukulassa. Ohjelmassa on myös runsaasti Ympäristöpäivän tutustumiskohteita ja kotiseutu- ja kyläkierroksia.

Ajantasainen ohjelma on luettavissa www.kylakelpaa.fi -sivustolla

Eija Laine
Toimivat kylät – menestyvä kunta –hanke
kyläasiamies, Tammelan kylät ry

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti