maanantai 5. heinäkuuta 2010

Laajakaista kohta kaikilla?

Laajakaista kaikille -hanke etenee edelleen, kun kesäkuun alussa saatiin tarvittavat asetukset valmiiksi. Hankkeen tavoitteena on, että myös maaseutu saa nopean valokuituun perustuvan laajakaistaverkon vuoteen 2015 mennessä. Ainakin kolme pilottihanketta on lähtökuopissa: Sonera rakentaa verkon 300 tilaajan ulottuville Miehikkälän Hurttalaan, Mikkelin puhelinyhdistys MPY rakentaa 150 km runkoverkon Pertunmaalle ja Telekarelia rakentaa 125 kilometrin runkoverkon Lieksan ja Nurmeksen välille.

Hanke on EU:n ja valtion tukema, mutta silti kuntien ja yksityisten maksuosuudet muodostuvat melko korkeiksi. Liittymismaksu on esimerkiksi Pertunmaalla runkolinjan vieressä 1 265 euroa, Miehikkälässä 2 290 euroa.

Nämä hinnat sisältävät verkkopäätteen mutta pätevät vain korkeintaan 100 metriä runkoverkosta. Sen jälkeen tulee lisämaksu, joka Pertunmaalla on noin 6 euroa metriltä ja Miehikkälässä 9 euroa metriltä. Etäisyys lasketaan linnuntietä runkolinjan lähimmästä kohdasta. Lisämaksua saa alemmas keräämällä liittymiskimppoja, yhteisestä linjasta maksetaan vain kerran. Myös omalla kaivutyöllä voi alentaa hintoja.

Kuukausimaksu on alimmillaan pelkällä laajakaistalla Pertunmaalla 40 euroa, mutta verkkoon on tulossa myös muita palveluja, kuten televisio.

Vaikka laajakaistaliittymä nostaa kiinteistön jälleenmyyntiarvoa ja siksi voi olla kannattava korkeista kustannuksista huolimatta, on suunnitteilla hankkeita, joilla tuettaisiin myös 100 metrin ylittäviä liittymälinjoja. Ainakin Etelä-Savossa myös muut kuin pilottihankkeet on jo julistettu kilpailutettaviksi.

MaaseutuPlus seuraa jatkossakin tämän tärkeän hankkeen etenemistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti