maanantai 5. heinäkuuta 2010

Valtakunnallinen kampanja Voimistuvat kylät lähdössä käyntiin: Maaseutua kehitetään laajalla organisaatioyhteistyöllä

Suomen Kylätoiminta ry käynnistää yhdessä Kuntaliiton, evankelisluterilaisen kirkon, Maaseutuverkostoyksikön, Maaseudun Sivistysliiton (MSL) sekä Maaseutupolitiikan Yhteistyöryhmän (YTR) ja sen sopimuksellisuusasiantuntijoiden kanssa laajan kampanjan nimellä Voimistuvat kylät. Mukana järjestelyissä ovat kylien maakunnalliset ja seudulliset toimijat sekä Leader-toimintaryhmät ja muut paikalliskehittäjät. Myös SITRAn Maamerkit-ohjelma lähtee mahdollisesti mukaan kampanjaan ensi vuonna.

Kampanjan ydinkysymys on kylien ja kuntien yhteistyön lisääminen. Maaseutukunnat ovat heikkoja ilman vapaaehtoistoimijoita, ja kyläyhdistykset ovat heikkoja ilman kuntien tukea. Myös yrittäjiä, seurakuntia ja muita paikallisia järjestöjä ja viranomaisia tarvitaan mukaan, jos halutaan saada maaseudun ääni kuuluviin.

Suuri osa maaseudun kehittämishankkeista on vapaaehtoistoimijoiden varassa. Maaseutukuntien kannattaa ottaa kolmas sektori mukaan kehittämistoimintaan. Toisaalta kun kuntakoko kasvaa, on yhä tärkeämpää vahvistaa kyliä pienimpinä toiminnallisina alueyksikköinä.

Lue lisää MaaseutuPlus-lehdessä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti