torstai 14. lokakuuta 2010

Laajakaistaa kaikille?


Laajakaistan käyttö kehittyy kovaa vauhtia. Esimerkiksi karjatiloilla ja matkailuyrityksissä luotettavat yhteydet ovat jo elinehto. Verkon kautta järjestetään videoneuvotteluja, jaetaan erilaisia palveluja ja tilataan televisiokanavia.

Niin sanottu yleispalveluvelvoite astui voimaan 1. heinäkuuta (1.7.2010). Tämä tarkoittaa, että jokaisella asukkaalla ja yrityksellä on oikeus kohtuuhintaiseen ja laadukkaaseen 1 Mbit/s yhteyteen. Kohtuullisen hinnan määrittelystä ja sitovuudesta käydään keskusteluja operaattoreiden ja liikenneministeriön kesken. Viestintävirasto mukaan kohtuullinen hinta on tällä hetkellä 30–40 euroa kuukaudessa.

Luotettava ja nopea laajakaista, jolla voidaan siirtää esimerkiksi televisiokanavia, vaatii kuituverkon.

Laajakaista kaikille -hankkeella tällainen verkko rakennetaan koko maahan. Maakunnissa on menossa pilottihankkeita ja ensimmäisistä varsinaisen hankkeen kilpailutuksista on jo kokemuksia. Hanketukia on kilpailutettu yli 70 alueella, mutta vain 33 alueella on saatu hakemuksia. Tämä ei sinänsä yllätä hankkeen puuhamiehiä maakunnissa ja viestintävirastossa. Nyt joudutaan kuitenkin miettimään, miten operaattoreita saadaan innostumaan tai vielä parempi: miten saataisiin perustettua paikallisia verkko-osuuskuntia.

Laajakaista kaikille -hankkeita on hakenut vain yksi uusi paikallinen osuuskunta, Pohjois-Savon Rautavaarassa. Toimiva verkko-osuuskunta Kuuskaista on lisäksi hakenut useita hankkeita Keski-Suomessa. Esimerkiksi Lapissa Sonera on jättänyt kolme hakemusta, mutta 14 aluetta on jäänyt kokonaan ilman hakijaa.

Ensimmäiset pilotit kaivuvaiheessa

Pertunmaalla aloitettiin Etelä-Savon ensimmäisen pilottihankkeen kaivutyöt elokuun alussa. Hankkeen hakijana on Mikkelin puhelinyhdistyksen Concept10 yritys, joka on myös jättänyt uusia hakemuksia Etelä-Savossa tänä kesänä kilpailutettuihin hankkeisiin.

Laajakaista kaikille -hanke on EU:n ja valtion tukema. Silti kuntien ja yksityisten maksuosuudet muodostuvat melko korkeiksi. Liittymismaksu on esimerkiksi Pertunmaalla runkolinjan vieressä 1 265 euroa. Hinta sisältää verkkopäätteen, mutta pätee vain korkeintaan sadan metrin etäisyyteen runkoverkosta.

Tämän etäisyyden jälkeen tulee lisämaksu, joka on noin kuusi euroa metriltä. Etäisyys lasketaan linnuntietä runkolinjan lähimmästä kohdasta. Lisämaksua saa alemmas keräämällä liittymiskimppoja, koska yhteisestä linjasta maksetaan vain kerran. Myös omalla kaivutyöllä voi alentaa hintaa. Yli kahden kilometrin liittymille on oma tukensa.

Kuukausimaksu on alimmillaan pelkällä laajakaistalla 27,40 euroa, mutta verkon kautta on jo saatavilla muitakin palveluja. Kuukaudessa 15,02 euroa maksamalla saa television kaapelikanavat ja viikon tallennuspalvelun – eli ohjelmia voi katsoa viikon sisällä silloin kun itselle sopii.

Laajakaistaliittymä nostaa kiinteistön jälleenmyyntiarvoa. Siksi se luultavasti on kannattava korkeista kustannuksista huolimatta. Siitä huolimatta suunnitteilla on hankkeita, joilla tuettaisiin myös sadasta metristä kahteen kilometriin ulottuvia liittymälinjoja, jotta saataisiin vauhtia maaseudun kuiduttamiseen.

Lisätietoja osoitteesta www.ficora.fi

Henrik Hausen

Maaseutu Plus 4/2010

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti