torstai 14. lokakuuta 2010

Maakunnallinen kyläkouluseminaari kiinnosti yli rajojen

Seminaarisali täyttyi puheesta ja tunteista, kun kylä- ja kuntavaikuttajat kokoontuivat Poriin keskustelemaan Satakunnan kyläkouluista. Seminaarin tarkoituksena oli koota kouluistaan huolestuneet kyläläiset sekä kuntien edustajat samaan tilaan keskustelemaan kouluverkon kohtalosta. Pienten koulujen ovia teljetään kiihtyvään tahtiin eri puolilla maata. Seminaariin olikin saapunut aktiivista kuulijakuntaa myös maakunnan rajojen ulkopuolelta.

Avoimuutta säästölaskelmiin

Seminaarin aihepiiriin yleisöä johdatteli Turun yliopiston suunnittelija Sami Tantarimäki esittelemällä tutkimustaan kyläkoulujen lakkauttamisesta aiheutuneista säästöistä. Tantarimäen viesti niin kyläläisille kuin kuntapäättäjille oli selvä: keskustelua koulun lakkauttamisesta sekä säästölaskelmista tulee käydä avoimesti ja riittävän ajoissa, sillä kiistely kyläkoulujen kohtalosta ei pääty nuijan kopautukseen.

Varsinaisten säästöjen arviointi on vaikeaa. Hintalappu muodostuu monista yksittäisistä seikoista, myös sosiaalisista vaikutuksista, joiden seurauksia voidaan arvioida vasta vuosien jälkeen. Laskelmat täytyykin tehdä perustellusti. Tärkeintä on yksilöidä, mistä laskennallinen säästö koostuu sekä kertoa, mihin säästetty summa kunnassa sijoitetaan.

Kansanedustaja siirsi vastuun kunnille

Pienten koulujen arjesta tilaisuudessa oli kertomassa useampi kyläkoulunopettaja. Karvian Kantin koulun oppilaiden vanhemmat eivät myy wc-paperia leirikoulujen rahoittamiseksi, vaan koululaiset keräävät itse varat yritysyhteistyöllä, myyjäisillä sekä pyörittämällä kyläkoulukahvilaa. Samalla lapset kasvavat yrittäjähenkisiksi tiimitoimijoiksi. Kielten oppiminenkin on tehty mielekkääksi erilaisin kansainvälisin hankkein. Ulvilan Kaasmarkun alaluokkalaiset taas opettelevat lukemaan ikioman aapisen turvin.

Kansanedustaja Juha Korkeaoja – kyläkoulun kasvatti itsekin – on vakuuttunut pienten koulujen toimintatavoista. Kuitenkin paineet koulujen sulkemiseen ovat kunnissa kasvaneet muun muassa pienkoululisän poistumisen myötä. Vaikka yleisö peräänkuulutti eduskuntatasolla käytävää arvokeskustelua pienten koulujen kohtalosta, siirsi Korkeaoja vastuun kouluverkkoasiasta kunnille. Kansanedustajan mielestä valtion on vaikea ottaa osaa keskusteluun edes periaatteellisella tasolla.

Karvialle kymppi plus!

Seminaarin lopuksi pidettiin kyselytunti, jossa yleisö sai tentata kuntien virkamiehiä ja luottamushenkilöitä kouluasiasta. Vastaajia oli useista Satakunnan alueen kunnista, keskustelua käytiin niin yleisellä tasolla muun muassa kiinteistöjen käyttöasteesta kuin kuntakohtaisestikin. Eniten kouluverkkoa on jouduttu supistamaan Honkajoella sekä Säkylässä, jossa lähes 50 oppilaan koulu päätettiin sulkea erittäin lyhyellä varoitusajalla. Kehuja puolestaan sai Karvian kunta, missä valtuustoryhmät ovat yhdessä sitoutuneet säilyttämään kaikki kunnassa toimivat neljä kyläkoulua.

Sanna Paala

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti