torstai 14. lokakuuta 2010

Pieksämäellä palkittiin kolme pohjalaista tiennäyttäjää


Pieksämäellä palkittiin kolme pohjalaista tiennäyttäjää
Suomen Kylätoiminta ry palkitsi Pieksämäen Lokaali juhlaseminaarissa kolme kylätoiminnan tiennäyttäjää. Kaikkia yhdistää rehellinen ja uuttera pohjalaisuus.

Kylätoiminnan tiennäyttäjäksi valitulla Johanna Ikolalla Lapualta riittää aikaa ja innostusta kylän ja maakunnan kylätoimintaan. Hän on mukana monenlaisessa kylä- ja perinnetoiminnassa. Ikola on tuonut kotiseutuperinnettä tutuksi erityisesti lapsille ja nuorille. Ränkimäen talomuseon perinneleikkitapahtumissa on käynyt tuhansia lapsia.

– Menneisyyttä ei saa palvoa, mutta lasten on tiedettävä, mistä he ovat kotoisin. Meidän tehtävämme on antaa heille siivet ja juuret, Ikola totesi maakuntalehti Ilkassa (31.8.2010).

Johanna Ikola on Eteläpohjalaiset Kylät ry:n perustajajäsen. Hän on ollut mukana kirjoittamassa ja toteuttamassa maakunnan menestyksellistä kyläohjelmaa.

Kylätoiminnan tiennäyttäjä Erkki Kalliomäki tulee Kauhajoen Nummijärveltä. Hän on todellinen kylien puolestapuhuja ja puuhamies. Erkin yksi tärkein piirre on kyky innostaa ihmisiä toimimaan yhdessä ja ylittämään itsensä oman kylän kehittämisen puolesta.

Sydämen asia on ollut oma Nummijärven kylä, jonka kylätoiminnassa hän on ollut mukana 53 vuotta. Ehkä tärkein hanke on ollut seurantalo Salakarin rakentaminen. Hanketta pidettiin ensin hullun puuhana, mutta se sai runsaasti kiitosta valmistuessaan.

Kalliomäki oli myös mukana uudistamassa Nummijärven juhannusta Nummirock-festivaaliksi.

Kylätoiminnan tiennäyttäjä Teuvo Sadeharju asuu Lappajärven Tarvolan kylässä. Sadeharju on toiminut aktiivisesti omalla kylällä, seutukunnassa ja maakunnallisessa kylätoiminnassa. Tarvolan kyläyhdistyksen puheenjohtajana hän on toiminut vuodesta 1996 eli yhdistyksen perustamisesta alkaen. Sadeharju on toiminut myös monien kehittämishankkeiden johtajana.

Maakunnallisessa kylätoiminnassa Sadeharju on ollut mukana alusta alkaen. Hän perusti Eteläpohjalaiset Kylät ry:n vuonna 1995 yhdessä muiden kylätoimijoiden kanssa. Sadeharju on toiminut pitkään yhdistyksen puheenjohtajana ja hallituksen jäsenenä.

Sadeharju oli perustamassa myös paikallista Leader-toimintaryhmää AISAPARI ry:tä. Teuvo Sadeharju on toiminut Leader-yhdistyksen hallituksen eri tehtävissä puheenjohtajana ja jäsenenä vuosina 1999–2006.

Henrik Hausen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti