perjantai 15. lokakuuta 2010

Voimistuvat kylät -kampanja pyörähti käyntiin Asikkalassa


Voimistuvat kylät -kampanja pyörähti käyntiin Asikkalassa

Voimistuvat kylät -kampanjan pääteemana on kylien ja kuntien yhteistyön uudelleen järjestäminen. Lisäksi kampanjan seminaaritilaisuuksissa käsitellään paikallisia teemoja. Päijänne-Leaderin ja Etpähän alueiden tilaisuudessa 3.-4.9. pohdittiin paikallista identiteettiä varsin monipuolisesti. Aihe oli erittäin ajankohtainen, koska alueella oli meneillään suuri kuntaliitosneuvottelu Lahden ja Heinolan alueiden kuntien kesken.

Professori Hannu Katajamäki oli osallistunut Lahden ja Heinolan seutujen kuntaliitossuunnitelman maaseutuarviointiin. Hän kiitti sitä, että suunnitelmassa on käsitelty myös paikallisdemokratiaa. Plussaksi hän laskee sen, että kaavailluille aluelautakunnille annettaisiin valtaa esimerkiksi maankäyttöön liittyvissä asioissa. Pitkä miinusmerkki tulee siitä, että kylätoiminnan ja paikallisten toimintaryhmien merkitystä ei ole käsitelty lainkaan. Muutenkin käsittely on pintapuolista.

– Myös maaseudun palvelujen asioita on jäänyt käsittelyn ulkopuolelle. Julkinen liikenne pitää ulottua muuallekin kuin kirkonkyliin, nuoretkin kaipaavat palveluja, lukio- ja muu kouluverkko on tärkeä kysymys.

– Maaseutu on muutakin kuin kauniita maisemia, matkailua, maataloutta ja bioenergiaa. Maaseudun elinkeinoja on tutkittu paljon viime vuosina, mutta selvittäjät ovat luottaneet enemmän mutu-tietoon kuin tutkimuksiin.
Katajamäki ehdotti, että kuntaliitosten jälkeen eri liitosjärjestelyjen maaseutuvaikutusten arviointi nostetaan jatkuvaksi tehtäväksi, esimerkiksi yksi entinen kunnanjohtaja voisi keskittyä tähän.

Toiseksi hän vaati, että aluelautakuntamalli kootaan uudestaan. Aluelautakuntia pitää olla koko alueella ja toiminnallisten alueiden eikä vanhojen kuntarajojen mukaisesti. Lautakuntien toimivaltaa pitää lisätä, ja jäsenten nimeämisen pitää tapahtua suoralla demokratialla eikä valtuuston päätöksellä.

Tarkemmin seminaarista ja muista puheevuoroista Maaseutu Plusassa 4/2010

Tiedot kampanjan seuraavista koulutuksista >>>

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti